poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Lody orzechowe - vege, lactose free, gluten free, LOW FODMAP

Pyszne, sycące lody idealne dla wegan, osób na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej oraz LOW FODMAP (czym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ). Zapraszam do przygotowań!


Składniki (5 małych porcji):

3 banany
2 łyżki masła orzechowego*
garść orzechów (u mnie włoskie i kilka migdałów)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN +mrożenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

* Dieta FODMAP: przed zakupem sprawdź, czy masło nie zawiera niedozwolonych składników, m.in. syropów słodzących i inuliny

Przygotowanie: Orzechy drobno siekamy, przesypujemy do miski. W misie blendera umieszczamy banany i masło orzechowe, miksujemy na gładką masę, przelewamy do orzechów i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemniczka lub foremek i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: