sobota, 20 sierpnia 2016

Sernik z białą czekoladą na spodzie Oreo - bez pieczenia, bez żelatyny

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z owocami i białą czekoladą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki na spód na tortownicę o śr. 24-25 cm:

352 g ciasteczek Oreo (2 opakowania po 176 g)
70 g miękkiego masła

Składniki na nadzienie:


300 g białej czekolady (3 tabliczki) *
250 g twarogu z wiaderka
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
2 łyżeczki aromatu waniliowego
400 g ulubionych owoców (u mnie maliny i borówki)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W misie blendera umieszczamy ciasteczka Oreo. Miksujemy na gładką masę. Przesypujemy do miski i rozcieramy między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklepujemy do dna i boków na wysokość około 2-3 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Twaróg mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzewamy na małym/średnim ogniu i cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę sera, mieszamy i dodajemy resztę sera. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy, układamy owoce i wkładamy do lodówki. Sernik jest gotowy do spożycia już po kilku godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Smacznego! :)


* Przy zakupie należy sprawdzić gramaturę tabliczki. Niektóre firmy zamiast 100 g, oferują tabliczki po 90 g (np. firma Wedel). 


16 komentarzy:

  1. Robiąc ciasteczkowy spód, należy zblendować ciastka Oreo z nadzieniem czy same herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam przez przypadek z deserową czekoladą i też był pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy serki i czekoladę mieszamy łyżką, czy mikserem ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Należy wystudzić trochę czekoladę czy do gorącej dodawać twaróg z serkiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaję do ciepłej, dlatego najpierw pół a potem resztę :)

      Usuń
  5. czy zamiast masla mozna dodac olej kokosowy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, przed dodaniem do ciasteczek proszę go rozpuścić :)

      Usuń
  6. Jaki konkretnie twaróg polecasz do tego ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście najbardziej lubię Piątnicę, bo jest zwarta więc nie mam obawy że się sernik rozleje na boki :)

      Usuń
  7. Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem czy nie zrobiłam przypadkiem jakiegoś błędu, ale minęły już dwie godziny a masa serowa wraz z białą czekoladą są dalej płynne. Po jakim czasie powinny stężeć?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdedowanie za slodkie i krem sie nie ściąga. Proponuje z jedną tabliczką czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie za słodkie i krem się nie ściąga.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...