wtorek, 27 października 2015

Chrupiące gofry jak z budki

Zamarzyły mi się gofry, takie jak pamiętam z dzieciństwa.Wiele stron i blogów przeszukałam zanim znalazłam ten właściwy przepis na blogu Modern Taste. Gofry wyszły chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dokładnie takie, jakie można kupić w budkach z goframi :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
1/2 szklanki cukru
4 jajka, żółtka oddzielone od białek
1 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju

Dodatki:

cukier puder
bita śmietana
sos toffi i czekoladowy
świeże owoce
owoce z puszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Ważne: Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów może różnić się od tego podanego w przepisie. Dobrze jest na początek przygotować próbnego gofra, aby sprawdzić jej moc. Gofry powinny być chrupiące i lekko zarumienione z zewnątrz oraz mięciutkie w środku. Moja gofrownica z Lidla potrzebuje dokładnie 9 minut :) W trakcie pieczenia "właściwych" gofrów nie otwieramy gofrownicy.

1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i jedną szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy cukier z żółtkami, wodą i olejem. Obie masy łączymy i mieszamy ze sobą tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aby ciasto "odpoczęło" i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę. 

2. Na rozgrzaną płytę gofrownicy przy pomocy chochelki wlewamy porcję ciasta, zamykamy i smażymy, aż gofry będą rumiane i chrupiące (mi to zajmuje 9 minut). Podczas przygotowania gofrów nie otwieramy gofrownicy. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosami i/lub owocami :) Smacznego!






Poniżej gofry z przepisu przygotowane przez Panią Danutę - Serdecznie dziękuję za zdjęcie! :)



81 komentarzy:

  1. Robiłam gofry z tego przepisu są przepyszne polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka jest moc Waszej gofrownicy?

      Usuń
    2. Super chrupiące gofry, ciasto na początku trochę rzadkie ale wszystko świetnie wyszło

      Usuń
    3. Gofry wyszly przepyszne! Dziekuje!

      Usuń
    4. Gofry wyszly przepyszne! Polecam! I dziekuje za przepis!

      Usuń
    5. Rozumiem że nie używamy miksera ?tylko mieszamy ?zdziwiło mnie to Piekłam z różnych przepisów Nadal nie to I zawsze używam miksera Uwielbiamy gofry Cudnie by było trafić wreszcie na dobry przepis Fakt ja zawsze podglądam

      Usuń
  2. Ja tez robilam Sa przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam są przepyszne polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję, zrobiłam, są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy jest 1 i 3/4 szklanki wody? Czy 3/4?

    OdpowiedzUsuń
  6. Również polecam gofry z tego przepisu ;-) zwłaszcza jeżeli ktoś posiada najzwyklejszą gofrownicę taką "tanią" ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ciasto musi byc heste czy plynniejsze bo mi wyszlo geste??

      Usuń
    2. Mi również wychodzi gęste :)

      Usuń
  7. A w tym przepisie nie ma mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich jeszcze nie robilam zaraz bede robic,ostatnio jak robilam z innego przepisu to strasznie przyklejaly sie do gofrownicy i sie wkurzalam i nie wiem czy to wina ciasta czy gofrownicy mam z dezela?

      Usuń
    2. W nich jest dużo oleju więc nie powinny się w ogóle przyklejać. Proszę pamiętać żeby nie otwierać gofrownicy przy ich smażeniu (tylko przy pierwszym "próbnym" żeby wiedzieć ile gofrownica potrzebuje czasu na dokładne usmażenie ich). Przed smażeniem można dać na ręcznik papierowy trochę oleju i wysmarować dokładnie gofrownicę, to też powinno zapobiec przyklejaniu.

      Usuń
  8. Nie robią się jak guma po ostygnieciu? Z tego przepisu nie robiłam dlatego pytam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli mam być szczera, to ani razu nie stały u mnie dłużej niż 15 minut, znikały prawie natychmiast, więc ciężko mi powiedzieć ;)

      Usuń
    2. Moje nawet nie ostygna i się robią jak guma :/

      Usuń
    3. Z innego. Ale robiłam dziś z tego i jest o niebo lepiej są chrupiące ładnie się rozrywaja i szybko znikają dziękuję za przepis i pozdrawiam ☺

      Usuń
    4. Bardzo się cieszę że smakowały :) U mnie są numerem jeden jeżeli chodzi o gofry :) pozdrawiam!

      Usuń
  9. A w takiej gofrownicy w ksztalcie koniczyny? Ile minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc nie wiem bo nigdy takiej nie miałam ale z pewnością krócej bo gofry wychodzą bardzo płaskie i mniejsze

      Usuń
  10. A w takiej gofrownicy w ksztalcie koniczyny? Ile minut?

    OdpowiedzUsuń
  11. Po 30mi utach były równie smaczne ichrupiace....

    OdpowiedzUsuń
  12. Najpyszniejsze jakie jadłam.Mam dosyć słabą gofrownicę a te gofry wychodzą z niej obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. POLECAM,ROBIŁAM WYSZŁY PYSZNE...

    OdpowiedzUsuń
  14. mam problem podczas pieczenia gofrownica mi sie uchyla i nie moge jej domknąć przez jakiś czas czy to wpływa na jakość gofrów ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wpływać bo w środku będzie niższa temperatura :( ale proszę poprobowac, być może będą potrzebowały chwilę więcej czasu :)

      Usuń
  15. Ile z tej porcji wychodzi szt.?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile szt.wychodzi z tej porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem ile sztuk dokładnie wyszło, bo znikały prosto z gofrownicy ;) Ale najadły się nimi 4 osoby i jeszcze trochę ciasta zostało ;)

      Usuń
  17. Gofry są pyszne.Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Mi wyszło z tego przepisu 15 sztuk dużych gofrów.Gofry najlepsze są gorące.Dla 2 osób wystarczy połowa tej ilości z przepisu,bo nam dużo zostało.A zimne to już nie to samo.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gofry godne polecenia superowe czas wykonania 9 minut najlepsze jakie do tej pory wykonałam

    OdpowiedzUsuń
  19. Gofry godne polecenia superowe czas wykonania 9 minut najlepsze jakie do tej pory wykonałam

    OdpowiedzUsuń
  20. Gofry godne polecenia superowe czas wykonania 9 minut najlepsze jakie do tej pory wykonałam

    OdpowiedzUsuń
  21. Też próbowałam i faktycznie wyszły przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  22. A ile porcji wychodzi z tego ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  23. najlepsze gofry na świecie,pysio:)

    OdpowiedzUsuń
  24. witam! czy gofry wyjdą w foremkach silikonowych, które kupiłam w Lidl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą na pewno, proszę tylko dokładnie na tych foremkach wyczytać ile czasu będą potrzebowały i w jakiej temperaturze, bo na pewno będą potrzebowały dłużej niż takie smażone :)

      Usuń
    2. dziękuję za szybką odpowiedz! pozdrawiam!



      Usuń
  25. Nie wierzę...naprawdę wyszły chrupiące :)))) Pierwszy raz udało mi się zrobić w domu takie gofry pyszne, a już straciłam wiarę. Polecam gorąco ten przepis, gofry fantastyczne :)))

    OdpowiedzUsuń
  26. dziekuje za ten przepis ....wyszły dokładnie takie jak jest napisane chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku....rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo dobry przepis. Gofry naprawdę jak z budki.Moje dzieci zachwycone i mąż też. Teraz trzeba schować gofrownicę bo żyć nie dają :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dzień dobry--ja też piekę dzisiaj gofry z tego przepisu i stwierdzam, że są wspaniałe, o niebo lepsze jak robiłam wcześniej , podobnie ale z mlekiem i 3 łyżeczki proszku do pieczenia ,jajka całe i nie były takie smaczne, dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dziś zrobiłam na śniadanie, bo kilka dni temu zakupiłam gofrownicę, były pyszne- dziękuje za przepis. To moje drugie podejście, bo najpierw zrobiłam z przepisu Winiar i niestety były naleśnikowe, a Twoje niebiańskie:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Można olej zastąpić oliwa??czy masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli masłem to jedynie rozpuszczonym klarowanym żeby się nie przypalał. Oliwa zmieni smak gofrów

      Usuń
  31. robiłam na kolację (dzisiaj) i wyszły naprawdę super(zwłaszcza gorące),dzieciaki się zajadały. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  32. naprawdę godny polecenia przepis :) rzadko dopisuję komentarze pod recepturami ale gofry wg Twojego przepisu wyszły boskie omnomnomn :) Dzięki! :)*

    OdpowiedzUsuń
  33. rzadko zostawiam wpisy pod recepturami. ale z Twojej gofry wychodzą nieziemskie. Takie jak pamiętam z dzieciństwa. i to w cienkiej (koniczynkowej) gofrownicy. są bosko chrupkie oraz mięciusie w środku (nie wiem jak to możliwe jeśli są takie cienkie - ale takie właśnie są). Dziękuję Ci bardzo za przepis - i zdecydowanie będę polecać dalej :)*

    OdpowiedzUsuń
  34. Mam taki sam przepis,nawet proporcje te same tylko u mnie jest to woda gazowana. Wychodzą bardzo chrupiące i przepyszne. Przepis ten miałam dołączony do gofrownicy.

    OdpowiedzUsuń
  35. Gofry pyszne , mam gofrownice dezal i pieke 5 mni

    OdpowiedzUsuń
  36. Faktycznie przepis super. POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Przepis super. Robiłam z innych przepisów, ale zawsze wychodziły jak naleśniki. Mam gofrownicę o mocy 750 W, piekłam tak jak w przepisie 9-10 minut.

    OdpowiedzUsuń
  38. A czy moge upiec je w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
  39. następnym razem dam kropelkę olejku waniliowego, ale super! już dawno nie wyszły mi tak chrupiące:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wyszły przepyszne i chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Faktycznie są super, dziękuję za przepis. Bałam się, że ciasto jakieś gęste ale wychodzą cudownie chrupiące. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  42. dobry przepis, gofry wyszły pyszne, chrupiące - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  43. boskie,w końcu trafiłam na przepis,cudo

    OdpowiedzUsuń
  44. Jak patrzę na zdjęcia tych gofrów to aż ślinka mi leci. Przypominają mi się czasy jak byłam mała i mama przygotowywała mi te słodkości. Miała gofrownice Profi, którą kiedyś tata kupił jej na urodziny. Zresztą teraz też jej służy i jej goframi zajadają się teraz moje córki ja niestety nie potrafię zrobić tak dobrego ciasta jak mama.

    OdpowiedzUsuń
  45. Pysznie wygladaja musze sprubowac.Bo zawsze jak robie to dobre w smaku ale jak wyjmuje z gofrownicy to zaraz robia sie miekkie .Nie sa takie chrupiace i niewiem dla czego?

    OdpowiedzUsuń
  46. Te gofry wyszły dokładnie jak te z tzw budki! Super! Znikneły szybciej niż się spodziewałam👍

    OdpowiedzUsuń
  47. Najlepszy przepis!:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  48. Robiłam gofry pierwszy raz w życiu, właśnie wg tego przepisu, wyszły pyszne, pulchne i chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Robiłam gofry pierwszy raz w życiu , właśnie według tego przepisu, wyszły pyszne, pulchne i chrupiące :))

    OdpowiedzUsuń
  50. Przepyszne!!! Polecam, polecam i jeszcze raz polecam !!! Paluszki lizać. Pozdrawiam, dziękując za wspaniały przepis... :)))

    OdpowiedzUsuń
  51. Bardzo smaczne, lecz nie wyszły mocno chrupiące. Czegoś widoczne dałam za mało lub za dużo. Jaka jest pani rada? A jaki olej użyć najlepiej?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie, ja używam Kujawskiego więc bez szczególnych fajerwerków. Czy otwierała Pani gofrownicę w tracie pieczenia żeby je podejrzeć? To może być powód. Lub być może trzeba je potrzymać chwilkę dłużej niż w przepisie. Zawsze polecam zrobić jednego "próbnego" żeby sprawdzić jak nasza gofrownica reaguje :) Pozdrawiam

      Usuń
  52. Gofry SMACZNIUTKIE, jak najbardziej polecam....PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Super przepis, zastanawiam się nad zakupem gofrownicy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  54. Witam, znam ten przepis od ubiegłorocznych wakacji i faktycznie są super. Tylko zamiast zwykłej wody dodaję pół litra wody gazowanej.

    OdpowiedzUsuń
  55. Faktycznie gofry wyszły tak jak w opisie super spróbujcie sami polecam każdemu polecam.

    OdpowiedzUsuń
  56. Gofry pyszne,przepis dobry nawet gdy dłużej leżą to nic się z nimi nie dzieje dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  57. Pyszne gofry polecam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...