Pyszna sałatka z pieczonym camembertem, lekko pikantnym sosem i prażonymi migdałami <3 Danie idealne dla osób na diecie bezglutenowej oraz LOW FODMAP (więcej o diecie dowiesz się TUTAJ). Zapraszam do przygotowań!
Składniki (2 porcje):
ok. 50 g liści młodego szpinaku, rukoli i botwiny*
20 winogron bezpestkowych
2 łyżki płatków migdałów
Camembert o wadze 200 g
Sos:
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ser kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy 12-13 minut.
2. W między czasie na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na bok. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.
3. Na talerze wykładamy liście i winogrona. Ser przekrawamy i delikatnie, ale sprawnie przekładamy na talerze (ser szybko zacznie wypływać ze środka). Całość dekorujemy przygotowanym sosem i płatkami migdałów. Podajemy od razu. Smacznego! :)
* Gotowy mix młodych liści można kupić w Biedronce
Jedna z najpyszniwjszych salateczek jakie ostatnio jadłem!
OdpowiedzUsuń