Pyszne ciasto czekoladowe dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP (więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ). Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Tasty. Zapraszam do przygotowań!
Składniki (8 porcji):
250 g gorzkiej czekolady
4 jajka
Dodatkowo (opcjonalnie):
świeże truskawki i jagody
cukier puder
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do przestygnięcia.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do czekolady dodajemy po 1 żółtku i po każdym dokładnie ucieramy. Dodajemy połowę piany z białek, mieszamy. Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.
3. Spód formy do pieczenia o średnicy 15 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
4. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Możemy podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem cukru pudru i ulubionych owoców. Smacznego! :)
znam,jadłem ok. Autorkę kopne w dupę aby się nie obijała.Ps. make yours one thing;)
OdpowiedzUsuń