wtorek, 13 stycznia 2015

Łatwe ciasto waniliowe bez jajek

Bardzo proste w wykonaniu ciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek :) A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na stronie Gotowanie z kotem. Wszystkie miary podane są na szklanki, łyżki i łyżeczki więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy miksera :) Zapraszam do pieczenia!


Składniki na tortownicę 22-24 cm:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 budyniu waniliowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka zimnego mleka
1 1/2 łyżki octu winnego białego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, budyń i sodę oczyszczoną, dodajemy cukier. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą i powoli wlewamy do suchych składników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :)

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem. 


Przepis bierze udział w akcji:
Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze:

  1. Mniam, wygląda na cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 1/2 budyniu jako paczki ale ile bo są różne wielkości ? i po co ten ocet, co on daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam opakowań 40 g, czyli w sumie 60 g. A po co ocet, już tłumaczę: soda oczyszczona reaguje na kwaśne środowisko i dzięki temu rośnie. Dlatego też od razu po zmieszaniu składników pieczemy ciasto, bo soda w połączeniu z octem od razu zaczyna pracować. W ogóle go nie czuć w cieście więc proszę się nie obawiać :) Ale zamiast niego można użyć soku z cytryny. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Zrobilam i wprowadzilam oczywiscie swoje zmiany inaczej nie bylabym soba ;-) ciasto pyszne mocno czekoladowe :-) odjelam 5 lyzek maki i dodalam kakao z wiatrakiem ;-) zamiast octu sok z calej limonki i starlam z niej skorke, a zamiast sody proszek do pieczenia i jeszcze zamienilam budyn na mleczny start, ktory mial 60g o smaku truskawkowym po 35minutach w 180℃ ciasto bylo upieczone (suchy patyczek) jest przepyszne! Polecam! Nastepnym razem zrobie twoj w calosci ;-) tym razrm po prostu malz chcial czekoladowe ciacho!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...