Składniki na spód:
240 mąki owsianej
1 jajko
1 żółtko
5 czubatych łyżeczek cukru pudru
150 g zimnej margaryny
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka margaryny
2 łyżki cukru
Kruszonka:
100g margaryny
100g mąki (ja użyłam pszennej)
100g cukru
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut (aż jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
3. Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy nim dno foremki o średnicy 31cm (z Ikei). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód nie wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy odrobiną cynamonu i cukru pudru. Smacznego!
oh! wygląda tak pysznie i zdrowo....
OdpowiedzUsuńCukier zastąpić erytrytolem, margarynę masłem i ciasto dla diabetyków jest jak znalazł! :D a tego szukałam :)
OdpowiedzUsuń