sobota, 21 maja 2016

Sernik krówkowy

Pyszny, słodziutki, mięciutki i rozpływający się w ustach sernik krówkowy. Mniam <3 Sernik zainspirowany jest przepisem ze strony Domowe Wypieki. Zapraszam do przygotowań!

Spód:

100g margaryny
50g cukru
10g kakao
160g mąki pszennej
1 małe jajko
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

400g krówek
200 ml mleka
700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości
3 jajka
85g cukru
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru

Dodatkowo:

kakao do dekoracji

CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy), nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 

2. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukierków. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (żeby przyspieszyć ten proces, możecie włożyć garnek z mlekiem do garnka z lodowatą wodą i często mieszać).

3. Do misy miksera wrzucamy twaróg, cukier i jajka i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy budyń, a następnie powoli wlewamy mleko. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę posiekanych krówek i delikatnie mieszamy.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę przelewamy na schłodzony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Schłodzony sernik dekorujemy kakao. Smacznego! :)


9 komentarzy:

  1. To sernik zdecydowanie dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny .U mnie też dziś sernik,chałwowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ... aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow wygląda super :) ostatnio też robiłem sernik na życzenie żony z http://kcalmar.com/blog/ polecam, wersja fit :D kobieca ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy margarynę można zastąpić masłem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Budyń dodajemy w proszku czy gotujemy wcześniej ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...