sobota, 21 maja 2016

Sernik krówkowy

Pyszny, słodziutki, mięciutki i rozpływający się w ustach sernik krówkowy. Mniam <3 Sernik zainspirowany jest przepisem ze strony Domowe Wypieki. Zapraszam do przygotowań!

Spód:

100g margaryny
50g cukru
10g kakao
160g mąki pszennej
1 małe jajko
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

400g krówek
200 ml mleka
700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości
3 jajka
85g cukru
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru

Dodatkowo:

kakao do dekoracji

CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy), nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 

2. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukierków. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (żeby przyspieszyć ten proces, możecie włożyć garnek z mlekiem do garnka z lodowatą wodą i często mieszać).

3. Do misy miksera wrzucamy twaróg, cukier i jajka i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy budyń, a następnie powoli wlewamy mleko. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę posiekanych krówek i delikatnie mieszamy.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę przelewamy na schłodzony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Schłodzony sernik dekorujemy kakao. Smacznego! :)


10 komentarzy:

  1. To sernik zdecydowanie dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny .U mnie też dziś sernik,chałwowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ... aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow wygląda super :) ostatnio też robiłem sernik na życzenie żony z http://kcalmar.com/blog/ polecam, wersja fit :D kobieca ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy margarynę można zastąpić masłem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Budyń dodajemy w proszku czy gotujemy wcześniej ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny.Robilam, ale na spodzie bez kakao. Mój synek jest niestety uczulony na kakao, ale też pyszny

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny.Robilam, ale na spodzie bez kakao. Mój synek jest niestety uczulony na kakao, ale też pyszny

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: