niedziela, 22 maja 2016

Vitello tonnato - cielęcina w sosie tuńczykowym (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)

Pyszna przystawka z cielęcinki w sosie tuńczykowo-majonezowym. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na mięso:

800 g udźca cielęcego
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 szklanki majonezu*
4 łyżki kaparów z zalewy
6 filetów anchois
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
 świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

natka pietruszki
kapary
pieczywo do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

*Dieta FODMAP: przed zakupem sprawdź, czy w składzie nie znajdują się niedozwolone produkty.

1.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mięso dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Kładziemy na patelni i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą, a na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy i przelewamy do mięsa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Przelewamy do sosjerki i wkładamy do lodówki na czas chłodzenia mięsa.

3. Mięso kroimy w cienkie plasterki. Układamy na dużym półmisku, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i kaparami. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: