Pyszne, delikatne serniczki, a właściwie serowe placuszki podane z kwaskowatym sosem z rabarbaru. Mniam <3 Przepis znalazłam na blogu Smaki Asi. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 2 porcje (8 placuszków):
300 g chudego twarogu
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
mąka do obtaczania
szczypta soli
Składniki na sos:
1 długa łodyga rabarbaru
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy 3 łyżki wody i cynamon i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy około 10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać, a sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok.
2. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy na gładko. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszę, mąkę miód, cynamon i szczyptę soli. Przy pomocy łyżki bardzo dokładnie mieszamy i rozcieramy masę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy 8 placuszków, obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze, dodajemy sos, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska