niedziela, 28 lutego 2016

Kajmakowe ciasto bez pieczenia


Składniki na blaszkę ok. 25x36 cm:

200 g herbatników maślanych
120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.)
2 puszki masy kajmakowej
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 łyżki cukru pudru
200 g masła (1 kostka)
garść orzechów laskowych, posiekanych z grubsza

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Zaczynamy od przygotowania budyniu: w garnku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałego mleka wsypujemy opakowanie budyniu i 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając mleko, cienkim strumieniem wlewamy mieszankę. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2. Masło umieszczamy w misie miksera razem z 2 łyżkami cukru pudru. Miksujemy kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Nie przerywając ubijania łyżka po łyżce dodajemy budyń - po każdej łyżce należy bardzo dokładnie miksować, żeby masa się nie zważyła. Gotową masę odstawiamy na bok.

3. Blaszkę smarujemy odrobiną masła i wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników maślanych. Na nie wykładamy 1 i 1/2 puszki masy kajmakowej, wyrównujemy. Układamy kakaowe herbatniki, na nie kładziemy masę budyniową, wyrównujemy. Układamy pozostałe herbatniki maślane, a na nie pozostałą masę kajmakową. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)




14 komentarzy:

  1. Bogata wersja aż 2 puszki kajmaku. Musi być bardzo słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki! Muszę wypróbować przepis. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) chyba zrobię na swoje imieniny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie, bardzo słodkie :D korci mnie zamiana herbatników maślanych na słone krakersy - uwielbiam połączenie słonego ze słodkim <3 w cieście raffaello krakersy się lepiej sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sobie wyobrażam ten smak!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy proporcje są dobre. Zrobiłam to ciasto i trochę mało było masy budyniowej...Proszę o informację, jaki budyń Pani do tego dodaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, proporcje na pewno są dobre :) ja używam dr. Oetker, przeznaczony na 500ml mleka, ale to raczej rzecz gustu jaka firmę Pani wybierze

      Usuń
    2. To nie kwestia budyniu tylko blaszki. Robię ciasto z tych składników na blaszce 24x28cm i wychodzi mniej więcej takie proporcjonalne jak na zdjęciu. Jakbym zrobiła na większej blaszce to masa budyniowa miałaby jakiś centymetr grubości :)

      Usuń
  7. Hej, mam prośbę. Czy moglibyście mi podać nazwę bądź wkleić zdjęcie o jakie kakaowe herbatniki chodzi? Bo niestety nie mogę znaleźć u mnie w sklepie okrągłych kakaowy herbatników. Help girls :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o na przykład takie: https://ssl.leclerc.com.pl/ssl/p.php?id=63368
      :)

      Usuń
  8. uwielbiam takie ciasta! robi się je dosyć szybko, a efekt jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: