czwartek, 26 marca 2015

Domowa masa kajmakowa

Wielkanoc tuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach :) 

Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków - domową masę kajmakową.

Składniki na domową masę kajmakową:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszce

Przygotowanie: Puszkę umieszczamy pionowo w wysokim garnku. Nalewamy tyle wody, aby pokryła całą puszkę i stawiamy na średnim ogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po dwóch godzinach wodę wylewamy, a puszkę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowaną masą możemy dekorować mazurki, przekładać wafle tortowe lub nadziewać pączki :)

UWAGA! Puszkę należy otwierać dopiero po całkowitym ostygnięciu!

2 komentarze:

  1. Jaki on domowy, jak to mleko z puszki. Domowy kajmak robi się gotując pełnotłuste mleko z cukrem i na koniec ucierając z tłuszczem.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...