Wielkanoc tuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach :)
Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków - domową masę kajmakową.
Składniki na domową masę kajmakową:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszce
Przygotowanie: Puszkę umieszczamy pionowo w wysokim garnku. Nalewamy tyle wody, aby pokryła całą puszkę i stawiamy na średnim ogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po dwóch godzinach wodę wylewamy, a puszkę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowaną masą możemy dekorować mazurki, przekładać wafle tortowe lub nadziewać pączki :)
UWAGA! Puszkę należy otwierać dopiero po całkowitym ostygnięciu!
Jaki on domowy, jak to mleko z puszki. Domowy kajmak robi się gotując pełnotłuste mleko z cukrem i na koniec ucierając z tłuszczem.
OdpowiedzUsuńDokładnie
Usuń