niedziela, 28 lutego 2016

Babka ziemniaczana z boczkiem


Składniki na formę o śr. 24 cm:

1 kg mącznych ziemniaków
1 łyżka masła
1 jajko
100 g wędzonego boczku w plastrach
1 mała cebula, drobno posiekana
1 mały pęczek pietruszki, drobno posiekany
100 g śmietany 12%
100 g goudy, startej na dużych oczkach
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

śmietana do podania
masło do wysmarowania formy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie mocno rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy plastry boczku, aż będą brązowe. Przekładamy na talerz, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Zmniejszamy ogień i na tłuszczu z boczku smażymy cebulkę, aż się zarumieni. Przekładamy na talerz.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 24 cm smarujemy dokładnie masłem. Ziemniaki mieszamy z boczkiem, cebulą i natką pietruszki, doprawiamy pieprzem (ja pominęłam sól, ponieważ boczek i gotowane ziemniaki są słone same w sobie), dodajemy jajko i zagniatamy przez chwilę. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ziemniaki wykładamy śmietanę, a wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg z funkcją grilla, żeby ser ładnie się zarumienił). Wyciągamy i pozostawiamy na 20 minut, aby zapiekanka "odpoczęła".

3. Zapiekankę kroimy na 6 równych części, przekładamy na talerze. Podajemy ze śmietaną. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Zaczynam przygotowania ;-) dam znać jak wyszła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam twoją babkę i naprawdę rewolucja. Nie lubię pietruszki więc dałam majeranek a boczek pokroilam w większą kostkę. Podałam z sałatką z sosem jogurtowym, naprawdę pyszny i syty obiad. Napewno jeszcze zrobię :)
    Paulina

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: