środa, 25 listopada 2015

Świąteczna karpatka cynamonowa

Nieprzyzwoicie pyszna i słodka karpatka z budyniowo-maślanym kremem cynamonowym, rozpływającym się w ustach. Mniam <3 Przepis stworzony na podstawie klasycznej karpatki. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na ciasto:

1 szklanka wody
100 g masła
160 g mąki pszennej
szczypta soli
7 całych jajek
9 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki cynamonu

Składniki na krem:

1 l mleka
2 całe jajka
4 żółtka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 opakowania cukru wanilinowego
600 g masła (3 kostki)
400 g cukru pudru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

CIASTO: W garnku umieszczamy szklankę wody i 100 g masła. Podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodajemy szczyptę soli. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i odejdzie od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekładamy misy miksera i zaczynamy ubijać. Dodajemy stopniowo jajka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Ciasto rozdzielamy na dwie części. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm, wyrównujemy i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 13-16 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

KREM: W misce łączymy szklankę mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy, budyń i cynamon. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka. Gdy będzie już gorące, ale jeszcze przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, a masa konsystencją będzie przypominać budyń, zdejmujemy z ognia. Nakrywamy folią aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - ja wystawiłam na balkon żeby było szybciej :) Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. W tym momencie należy uważać, żeby masa się nie zważyła. Po każdej dodanej łyżce bardzo dokładnie miksujemy.

WYKOŃCZENIE: Na jeden blat wykładamy grubą warstwę kremu, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kroimy w kwadraty i podajemy. Smacznego! :)


6 komentarzy:

  1. piękne ciacho! uwielbiam karpatke z cynamoem nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam karpatki, ależ mi smaka zrobiłaś! Wygląda przecudownie, a cynamonowa to już ideał dla mnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko jezusowa! Ale to musi być obłędne! nie zasnę pewnie teraz bo będę sobie wyobrażała ten smak:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: