Pyszny, bardzo delikatny, rozpływający się w ustach serniczek z mango. Pycha <3 Przepis na ten pyszny serniczek znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na spód:
200 g mąki pszennej tortowej
60 g drobnego cukru do wypieków
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
120 g zimnego masła, posiekanego
Składniki na masę serową:
2 dojrzałe mango
4 jajka
150 g cukru
1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko, ponownie mieszamy, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min.
2. Spód formy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód foremki oraz boki mniej więcej do połowy jej wysokości wyklejamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mango obieramy, wycinamy pestki. 1 i 1/2 mango miksujemy przy pomocy blendera na gładkie puree, resztę mango odkładamy na później do dekoracji. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników.
4. Foremkę ze spodem wkładamy prosto z lodówki do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 minut, wylewamy masę serową i pieczemy kolejne 45-55 minut, aż sernik będzie sprężysty na środku. Studzimy przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Dekorujemy paskami pozostawionego wcześniej mango. Smacznego! :)
Pyszny sernik :)
OdpowiedzUsuńsernik,i to w dodatku z mango,,,ahhh musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuń