środa, 4 listopada 2015

Pappardelle w sosie dyniowym z kurczakiem

Pyszny, rozpływający cię w ustach, delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z kurczakiem w sosie z puree z dyni i białego wina. Pyszności <3 Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Z miłości do gotowania. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 4 porcje:

2 łyżki oleju
2 szalotki, drobno posiekane
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 piersi z kurczaka pokrojone w małą kostkę
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka puree z dyni
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

250 g makaronu pappardelle
parmezan do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy na małym/średnim ogniu, aż cebulka zmięknie około 5 minut. Dodajemy czosnek i kurczaka, przesmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu (dzięki temu pozbywamy się alkoholu). Zmniejszamy ogień, dodajemy puree z dyni, doprawiamy bazylią, papryką i kurkumą, dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez około 6-7 minut.

2. W między czasie przygotowujemy makaron - gotujemy go 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Zwiększamy ogień i gotujemy ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy od razu, posypane parmezanem. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Bardzo mnie zaintrygował dodatek puree z dyni. Muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: