Składniki na farsz:
350 g świeżych leśnych grzybów
1 łyżka oleju
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na ciasto:
1 pełna szklanka mąki
1/2 łyżki oleju
szczypta soli
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od przygotowania farszu: grzyby kroimy w drobną kostkę, cebulę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Na suchą patelnię wrzucamy grzyby i smażymy 5 minut; przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy przez 5 minut do miękkości. Dodajemy grzyby, czosnek i natkę pietruszki. Smażymy ostatnie 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy olej, delikatnie mieszamy łyżką. Zaczynamy powoli wlewać wodę i jednocześnie zagniatamy ciasto ręką. Może się okazać, że nie będzie potrzebne aż pół szklanki. Zagniatamy kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem (ja swój włożyłam na 2 minuty do mikrofalówki) i odstawiamy na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło".
3. Ciasto cienko wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Przy pomocy szklanki lub foremki wycinamy kółka. Na każde kółko wykładamy około 1 łyżkę farszu i dokładnie zaklejamy krawędzie. Krawędzie możemy dodatkowo docisnąć widelcem, aby mieć pewność, że się nie rozejdą w trakcie gotowania.
4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Podajemy z masełkiem i świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)
pychotka :)
OdpowiedzUsuń