środa, 4 listopada 2015

Pierogi z leśnymi grzybami +krótki film instruktażowy


Składniki na farsz:

350 g świeżych leśnych grzybów
1 łyżka oleju
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na ciasto:

1 pełna szklanka mąki
1/2 łyżki oleju
szczypta soli
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od przygotowania farszu: grzyby kroimy w drobną kostkę, cebulę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Na suchą patelnię wrzucamy grzyby i smażymy 5 minut; przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy przez 5 minut do miękkości. Dodajemy grzyby, czosnek i natkę pietruszki. Smażymy ostatnie 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2. W misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy olej, delikatnie mieszamy łyżką. Zaczynamy powoli wlewać wodę i jednocześnie zagniatamy ciasto ręką. Może się okazać, że nie będzie potrzebne aż pół szklanki. Zagniatamy kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem (ja swój włożyłam na 2 minuty do mikrofalówki) i odstawiamy na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło".

3. Ciasto cienko wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Przy pomocy szklanki lub foremki wycinamy kółka. Na każde kółko wykładamy około 1 łyżkę farszu i dokładnie zaklejamy krawędzie. Krawędzie możemy dodatkowo docisnąć widelcem, aby mieć pewność, że się nie rozejdą w trakcie gotowania.

4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Podajemy z masełkiem i świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)



1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: