piątek, 6 listopada 2015

Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym

Pyszna propozycja obiadowa: roladki z piersi kurczaka z szynką prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym, podane z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym. Pyszności <3 Zamiast kaszy pęczak, możecie dodać do dania gniecione ziemniaczki lub ryż. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Wulkan smaku. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 4 roladki:

2 łyżki oleju
2 piersi z kurczaka
4 plastry prosciutto
odrobina mąki
szczypta ostrej papryki
szczypta słodkiej papryki
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:

10 g suszonych podgrzybków
woda
2 szalotki, drobno posiekane
1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
1/4 szklanki białego wina
200 g śmietany 36%
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na kaszę:

1 szklanka kaszy pęczak
1 łyżka oleju
1 szalotka, drobno posiekana
1/4 szklanki białego wina
3 szklanki wrzątku
sól do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż, każdą na 2 cienkie kotlety. Przez woreczek foliowy bardzo delikatnie rozbijamy kotleciki przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotleciki z jednej strony posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na drugiej stronie kładziemy po plastrze szynki prosciutto i zawijamy w rolady. Spinamy wykałaczkami, żeby roladki nam się nie rozpadły. Obtaczamy w odrobinie mąki.

2. W wysokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Roladki obsmażamy ze wszystkich stron na rumiany kolor i przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulkę, smażymy 3 minuty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy białe wino, odparowujemy połowę. Dodajemy odłożone wcześniej grzyby wraz z wodą z namaczania i gotujemy 10 minut. Wkładamy roladki, dolewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy pod przykryciem 7 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 7 minut pod przykryciem.

3. Roladki wyławiamy z sosu, wyciągamy wszystkie wykałaczki. Do sosu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, wkładamy z powrotem roladki i gotujemy przez ostatnie 5 minut na wysokim ogniu bez przykrycia. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

4. W między czasie przygotowujemy kaszę. Kaszę przepłukujemy dużą ilością wody. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulkę i smażymy kilka minut. Wlewamy wino i odparowujemy połowę. Wrzucamy kaszę, mieszamy i zalewamy 3 szklankami wody, doprawiamy solą. Gotujemy około 15-18 minut, aż kasza wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza jest już gotowa, wlewamy do niej chochelkę sosu grzybowego, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

5. Na talerze wykładamy kaszę i roladki, całość polewamy grzybowym sosem i podajemy na przykład z ogórkiem kiszonym. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: