Pyszny, rozpływający cię w ustach, delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z kurczakiem w sosie z puree z dyni i białego wina. Pyszności <3 Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Z miłości do gotowania. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 4 porcje:
2 łyżki oleju
2 szalotki, drobno posiekane
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 piersi z kurczaka pokrojone w małą kostkę
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka puree z dyni
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
250 g makaronu pappardelle
parmezan do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy na małym/średnim ogniu, aż cebulka zmięknie około 5 minut. Dodajemy czosnek i kurczaka, przesmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu (dzięki temu pozbywamy się alkoholu). Zmniejszamy ogień, dodajemy puree z dyni, doprawiamy bazylią, papryką i kurkumą, dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez około 6-7 minut.
2. W między czasie przygotowujemy makaron - gotujemy go 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Zwiększamy ogień i gotujemy ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy od razu, posypane parmezanem. Smacznego! :)
Bardzo mnie zaintrygował dodatek puree z dyni. Muszę spróbować:-)
OdpowiedzUsuńPolecam, sosik jest bardzo delikatny i kremowy :)
Usuń