wtorek, 28 kwietnia 2015

Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina

Kolejna dość skomplikowana, jednak warta zachodu potrawa :) Zainspirowało mnie TO danie, troszkę je zmieniłam. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla dwóch osób:

świeży filet z łososia
odrobina soku z limonki
kilka plastrów limonki
pietruszka do dekoracji

Składniki na winna galaretkę:

200 ml białego wina
20 g białego cukru
10 g żelatyny w proszku
kilka kropli aromatu pomarańczowego

Składniki na mus z foie gras:

100 g foie gras
60 g masła
sól, pieprz

Do podania:

bagietka lub ciabatta

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY


1. Zaczniemy od galaretki: W garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparuje alkohol (czyli po nachyleniu się nad garnkiem, nie będą nas piekły oczy ;) ). Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kilka kropli aromatu, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Formę na 6 muffinek wykładamy folią spożywczą, wlewamy przestygnięte wino i wstawiamy do lodówki na ok 40 minut.

2. Teraz mus z foie gras: Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni Celsjusza. Na dolną półkę stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Foie gras wykładamy na środkową blaszkę. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie przekładamy do wysokiego naczynia, od razu wrzucamy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki mus i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

3. Filet z łososia drobno siekamy, doprawiamy odrobiną soku z limonki. Wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.

4. Na talerze wykładamy po 3 galaretki, na nie kładziemy po około łyżce tatara. Mus wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na tatar. Dekorujemy listkami pietruszki i plastrami limonki. Podajemy z pieczywem. Smacznego! :)


1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: