Składniki na blok czekoladowy:
1 kostka margaryny
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
500 g mleka w proszku
4 czubate łyżki kakao
250 g pokruszonych herbatników
50 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanych migdałów
100 g rodzynek
2 kwadratowe wafle tortowe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN + chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku umieszczamy margarynę, cukier i wodę. Podgrzewamy, często mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Kakao i mleko w proszku mieszamy ze sobą. Zdecydowanym ruchem wsypujemy do rozpuszczonej margaryny i bardzo dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy wszystkie bakalie i pokruszone herbatniki. Mieszamy, żeby składniki równomiernie się rozprowadziły.
2. Kwadratową formę wykładamy folią aluminiową. Wkładamy do niej 1 wafel tortowy, a na niego całą czekoladową masę. Wyrównujemy, przykrywamy drugim waflem, dociskamy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem kroimy w kostkę. Smacznego! :)
Blok czekoladowy budzi moje przyjemne wspomnienia z dzieciństwa i liceum. Teraz już nie robi się prawie w ogóle tego ciasta a szkoda
OdpowiedzUsuńblok czekoladowy jest takim sztandarowym obiektem PRL-u, z lekka obsmiewanym , podobnie jak mebloscianka I boazeria na suficie. Ale czy slusznie? To bardzo smaczne I latwe do zrobienia ciasto. Oby tylko mleko w proszku bylo latwe do kupienia!
OdpowiedzUsuńMi udało się dostać "Łaciate" w proszku w opakowaniu akurat 500 g, więc idealnie :) Cała moja rodzina siedziała dziś przy świątecznym stole i zajadała się tym prostym, a tak zaskakująco prostym deserem :)
UsuńUwielbiam blok :) na waflach przyznam się jeszcze nie robiłam , muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń