poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Fantazyjna przystawka z kozim serem

Danie jest dość skomplikowane, jednak warte zachodu :) Możecie je przygotować jako niespodziankę dla ukochanej osoby na specjalną okazję. Przepis znalazłam na stronie 'Akademia Kulinarna'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 1 porcję:

1 mała roladka z koziego sera
1 rzodkiewka
1 szczypiorek
1 listek cykorii
1 owoc miechunki
kiełki do dekoracji

Składniki na mus mango:

1 dojrzałe mango
sok z 1/2 limonki
skórka z 1/2 limonki

Składniki na mus marchewkowy:

1 średnia marchewka
20 ml soku z pomarańczy
15 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao
szczypta przyprawy curry

Składniki na orzechy w bezie:

2-3 orzechy pekan lub włoskie
1 białko z dużego jajka
120 g cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY

1. Zaczniemy od musu z mango: mango obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do rękawa do pieczenia i ściśle związujemy na końcach (możemy też zapakować próżniowo). Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Miksujemy na gładką masę z sokiem i skórką z limonki, przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok.

2. W między czasie, gdy mango się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, a następnie blendujemy z cukrem, sokiem z pomarańczy, ekstraktem z czekolady i przyprawą curry. Przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok. 

3. Teraz czas na bezę: białka ubijamy z cukrem na gładką pianę. Orzechy obtaczamy w białkowej piance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 'Suszymy' około 30 minut w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

4. Teraz składamy całe danie: Na talerz wykładamy mus z mango i mus z marchewki. Roladkę kroimy na pół, układamy jak na zdjęciu. Na jedną połówkę wykładamy liść cykorii, a na to rzodkiewkę pokrojoną w plastry. Na drugą połówkę kładziemy szczypiorek i jedną bezę. Drugą bezę kładziemy obok, tak samo jak owoc miechunki. Całość dekorujemy kiełkami (u mnie kiełki rzodkiewki i brokułów). Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Trzeba przyznać ,że wygląda pięknie i jest naprawdę fantazyjnie podane na talerzu :) Pychota !

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: