Danie jest dość skomplikowane, jednak warte zachodu :) Możecie je przygotować jako niespodziankę dla ukochanej osoby na specjalną okazję. Przepis znalazłam na stronie 'Akademia Kulinarna'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 1 porcję:
1 mała roladka z koziego sera
1 rzodkiewka
1 szczypiorek
1 listek cykorii
1 owoc miechunki
kiełki do dekoracji
Składniki na mus mango:
1 dojrzałe mango
sok z 1/2 limonki
skórka z 1/2 limonki
Składniki na mus marchewkowy:
1 średnia marchewka
20 ml soku z pomarańczy
15 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao
szczypta przyprawy curry
Składniki na orzechy w bezie:
2-3 orzechy pekan lub włoskie
1 białko z dużego jajka
120 g cukru
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY
1. Zaczniemy od musu z mango: mango obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do rękawa do pieczenia i ściśle związujemy na końcach (możemy też zapakować próżniowo). Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Miksujemy na gładką masę z sokiem i skórką z limonki, przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok.
2. W między czasie, gdy mango się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, a następnie blendujemy z cukrem, sokiem z pomarańczy, ekstraktem z czekolady i przyprawą curry. Przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok.
3. Teraz czas na bezę: białka ubijamy z cukrem na gładką pianę. Orzechy obtaczamy w białkowej piance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 'Suszymy' około 30 minut w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Teraz składamy całe danie: Na talerz wykładamy mus z mango i mus z marchewki. Roladkę kroimy na pół, układamy jak na zdjęciu. Na jedną połówkę wykładamy liść cykorii, a na to rzodkiewkę pokrojoną w plastry. Na drugą połówkę kładziemy szczypiorek i jedną bezę. Drugą bezę kładziemy obok, tak samo jak owoc miechunki. Całość dekorujemy kiełkami (u mnie kiełki rzodkiewki i brokułów). Smacznego! :)
Trzeba przyznać ,że wygląda pięknie i jest naprawdę fantazyjnie podane na talerzu :) Pychota !
OdpowiedzUsuń