poniedziałek, 4 maja 2015

Krem pomidorowo kokosowy

Zapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :)


Składniki na 5 porcji:

500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę
250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku)
400 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem
2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki
1 cebula, drobno posiekana
500 ml wody + 1/2 kostki warzywnej
kawałek papryczki, posiekanej, bez pestek
1/2 łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka cukru
odrobina oleju
sól, pieprz

Do podania:

łyżka nasion kuminu, uprażonego na suchej patelni
kilka krążków czerwonej papryczki
świeże liście kolendry (opcjonalnie, ja nie miałam)
100 g ryżu jaśminowego, przygotowanego wg zaleceń producenta

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości około 5 minut. Dodajemy imbir i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy chilli, liść laurowy, kozieradkę, kurkumę, kolendrę, kumin, sól i pieprz. Smażymy przez ostatnie 3 minuty. 

2. Do garnka dodajemy pomidory i passatę, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia.

3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :)

Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog
KUCHNIA TAJSKA WG  DAGMARY




2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: