Zapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :)
Składniki na 5 porcji:
500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę
250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku)
400 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem
2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki
1 cebula, drobno posiekana
500 ml wody + 1/2 kostki warzywnej
kawałek papryczki, posiekanej, bez pestek
1/2 łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka cukru
odrobina oleju
sól, pieprz
Do podania:
łyżka nasion kuminu, uprażonego na suchej patelni
kilka krążków czerwonej papryczki
świeże liście kolendry (opcjonalnie, ja nie miałam)
100 g ryżu jaśminowego, przygotowanego wg zaleceń producenta
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości około 5 minut. Dodajemy imbir i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy chilli, liść laurowy, kozieradkę, kurkumę, kolendrę, kumin, sól i pieprz. Smażymy przez ostatnie 3 minuty.
2. Do garnka dodajemy pomidory i passatę, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia.
3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :)
Kremik wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńSuper zupka-krem
OdpowiedzUsuń