poniedziałek, 16 marca 2015

Sernik bez pieczenia z truskawkowym musem

Jako że zostało mi sporo składników z pieczenia mini serniczków z Nutellą, postanowiłam dziś przygotować sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego smaku kakao, delikatnie kwaskowych truskawek i lekkiej serowej masy okazało się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do przygotowań :)


Składniki na spód (śr. 23 cm):

220 g kakaowych ciastek
100 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

300 g twarogu z wiaderka
300 g mascarpone
1 tabliczka białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
300 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 czubate łyżeczki żelatyny

Składniki na galaretkę:

1 1/2 szklanki mrożonych truskawek
1 łyżka cukru trzcinowego
1 truskawkowa galaretka na 500 ml

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS CHŁODZENIA: min. 210 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Kakaowe ciastka mielimy na proszek. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy ciasteczka, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty masy serowej.

2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i szybko mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy twaróg oraz mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a gdy wszystkie składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Tu może się zdarzyć, że masa się zważy. Nie panikujcie! Wystarczy przelać ją do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż znikną wszystkie grudki, a następnie odstawić do ostygnięcia. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na 1,5 h do stężenia.

3. Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy łyżką cukru trzcinowego. Podgrzewamy stopniowo, aż truskawki puszczą sok i będą się rozpadać. Blendujemy na w miarę gładki mus. Dodajemy tyle wody, żeby całego płynu było 400 ml. Podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim truskawkową galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

4. Lekko tężejącą galaretkę delikatnie przelewamy na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy z lodówki na 15 minut przed podaniem. Smacznego! :)



9 komentarzy:

  1. Jutro zrobię to cudo!!! Na pewno obłędnie smakuje :) wszystko w nim uwielbiam, ach.. idealny torcik na Dzień Matki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. A nadają się świeże truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko potrzymałabym je zasypane cukrem z jakieś 30 min przed gotowaniem, żeby lepiej puściły sok :)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...