środa, 8 kwietnia 2015

Na dobry początek dnia: Granola kakaowa

Pyszna, kakaowo-kokosowa granola z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca i miodem <3


Składniki na 1 słoik:

20 g łuskanego słonecznika
50 g płatków migdałów
220 g płatków owsianych górskich
20 g otrębów owsianych
50 g orzechów nerkowca
70 g wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
szczypta soli
200 g płynnego miodu
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki oleju kokosowego


CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY


Przygotowanie: Wszystkie suche składniki za wyjątkiem cukru mieszamy w misce. Miód, cukier i olej kokosowy umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciepłym miodem polewamy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie kruszymy i przekładamy do słoika. Podajemy z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Smacznego! :)


5 komentarzy:

  1. mmmm taka granola to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w domowej granoli, ta wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest naprawdę bardzo smaczna :) A mleko zamienia się w kakao <3

      Usuń
  3. po takiej granoli to można działać :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: