Smaczny syrop ze świeżej melisy, idealny do herbaty lub do rozcieńczania z wodą :) W taki sam sposób można przygotować syrop z mięty. Przepis znaleziony na stronie Diany Volkhovej. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 1 butelkę 500 ml:
1 szklanka liści melisy
500 g cukru
500 ml wody
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: W garnku umieszczamy listki melisy, zalewamy wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 10 minut. Przecedzamy, listki wyrzucamy. Do wody z gotowania melisy wsypujemy cukier i podgrzewamy, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wsypujemy kwasek cytrynowy, mieszamy i przelewamy do butelki, zakręcamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :)
fajny pomysł na domowy syropek uspokajający ;) Pytanie ...jaką on ma przydatność do spożycia?
OdpowiedzUsuńJa go przechowuję w lodówce; myślę że max 2 tygodnie przechowując w lodówce (u mnie się raczej tak długo nie utrzyma), z drugiej strony to tylko woda, napar z ziół i cukier :)
Usuńnie powinien się wcale zbyt szybko psuć, ale wiadomo, nie ma co trzymać za długo
OdpowiedzUsuń