Składniki na formę 30 cm:
200 g masła
200 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
150 g dżemu brzoskwiniowego
400 g masy kajmakowej kupnej lub domowej
50 g czekolady mlecznej
migdały do przybrania
kandyzowana skórka do przybrania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość około 2 cm), nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na kruchy spód, dekorujemy pozostałą czekoladą (tworzymy esy-floresy), płatkami migdałów i/lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy podać od razu z braku czasu, ale polecam wstawić go chociaż na godzinkę do lodówki, żeby masa trochę stężała ;) Smacznego!
Piękna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńNie ma w tym przepisie jajek?
OdpowiedzUsuńNie ma :)
Usuń