niedziela, 5 kwietnia 2015

Babka z ricottą, czekoladą i bakaliami


Składniki na małą babkę:

1 1/2 szklanki mąki
100 g miękkiego masła
250 g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
50 g drobno posiekanej czekolady
50 g rodzynek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę, jajka, aromat waniliowy, cały czas ucierając. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy czekoladę i rodzynki, mieszamy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smakowicie, ale szkoda ,ze nie ma jej w przekroju,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: