Składniki na małą babkę:
1 1/2 szklanki mąki
100 g miękkiego masła
250 g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
50 g drobno posiekanej czekolady
50 g rodzynek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę, jajka, aromat waniliowy, cały czas ucierając. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy czekoladę i rodzynki, mieszamy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie, ale szkoda ,ze nie ma jej w przekroju,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń