Składniki na kwadratową formę o boku 24 cm:
1 kg sera półtłustego, odciśniętego
300 g cukru pudru
250 g masła
10 jajek
1 op. cukru wanilinowego
50 g skórki pomarańczowej
100 g rodzynek
garść posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę:
250 g serka mascarpone
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
wiórki kokosowe do posypania formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Formę dokładnie smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ser przepuszczamy RAZ przez maszynkę do mięsa wraz z masłem. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy ser. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Wsypujemy skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Sernik pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a krawędzie zarumienione. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Wszystkie składniki na polewę dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy, ewentualnie dekorujemy skórką pomarańczy i/lub migdałami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Babciny z pewnością smakował wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń