Moja Siostra zażyczyła sobie wczoraj serniczki tahini, niestety nigdzie nie mogłam znaleźć pasty tahini :( Postanowiłam zatem przygotować serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na spód:
100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek
2 łyżki masła
Składniki na masę serową:
200 g sera z wiaderka
150 g serka mascarpone
2 czubate łyżki Nutelli
2 łyżki drobnego cukru
2 jajka od szczęśliwej kurki
4 kostki mlecznej czekolady, drobno posiekanej
Dodatkowo:
150 ml śmietany 30%
1-2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 kostki czekolady, startej na tarce
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek (9 szt) wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce orzeszkowej masy, delikatnie uklepujemy.
2. Wszystkie składniki na masę (poza czekoladą) umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Wykładamy na orzeszkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii. Na każdy mini serniczek wykładamy po 1 łyżce bitej śmietany, posypujemy wiórkami czekolady. Smacznego! :)
Wyglądają obłędnie! :) Aż chce się jeść. W sumie, jak można by było nie skosztować połączenia sernika z nutellą? :o :)
OdpowiedzUsuńByły pyszniutkie <3 Muszę teraz upiec duuży sernik z Nutellą :)
UsuńMniam, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne, ale baaaardzo sycące :)
UsuńGenialne połączenie, moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńJestem uzależniona od czekolady, nutelli, wszystkiego co słodkie! :-) koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń