niedziela, 15 marca 2015

Mini serniczki z Nutellą

Moja Siostra zażyczyła sobie wczoraj serniczki tahini, niestety nigdzie nie mogłam znaleźć pasty tahini :( Postanowiłam zatem przygotować serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na spód:

100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek
2 łyżki masła

Składniki na masę serową:

200 g sera z wiaderka
150 g serka mascarpone
2 czubate łyżki Nutelli
2 łyżki drobnego cukru
2 jajka od szczęśliwej kurki
4 kostki mlecznej czekolady, drobno posiekanej

Dodatkowo:

150 ml śmietany 30%
1-2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 kostki czekolady, startej na tarce

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek (9 szt) wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce orzeszkowej masy, delikatnie uklepujemy.

2. Wszystkie składniki na masę (poza czekoladą) umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Wykładamy na orzeszkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. 

3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii. Na każdy mini serniczek wykładamy po 1 łyżce bitej śmietany, posypujemy wiórkami czekolady. Smacznego! :)



6 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! :) Aż chce się jeść. W sumie, jak można by było nie skosztować połączenia sernika z nutellą? :o :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszniutkie <3 Muszę teraz upiec duuży sernik z Nutellą :)

      Usuń
  2. Mniam, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne połączenie, moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem uzależniona od czekolady, nutelli, wszystkiego co słodkie! :-) koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: