piątek, 13 marca 2015

Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami

Dziś zapraszam na pyszne 'kaszotto' z kaszy pęczak z dodatkiem pieczarek i pieczonych buraków. Swój kolor zawdzięcza czerwonemu winu oraz wywarowi z buraków. Potrawa inspirowana przepisem ze strony 'Słodki Kompromis'. Zapraszam do gotowania!


Składniki na kaszotto dla 3 osób:

2 duże buraki
1 l wywaru z warzyw
2 łyżeczki cukru
sok z 1/4 cytryny
250 g małych pieczarek
2 szalotki
300 g kaszy pęczak
1/4 szklanki czerwonego wina
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/2 szklanki tartego parmezanu
2 łyżki masła
oliwa z oliwek

Składniki na pieczone buraczki:

2-3 duże buraczki
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta tymianku

Dodatkowo:
parmezan do posypania
świeża natka pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 

1. Zaczniemy od pieczonych buraczków - będą gotowe mniej więcej w tym samym momencie, co kaszotto. Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki. Oliwę mieszamy z miodem; obtaczamy każdy kawałek buraka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut.

2. Gdy nasze buraczki już się pieką, zaczynamy przygotowanie kaszotto. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i tymiankiem. Gotujemy 20 minut, przecedzamy i utrzymujemy w cieple.

3. Szalotkę drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotkę, a po dwóch minutach dorzucamy pieczarki, doprawiamy odrobiną soli. Smażymy tak długo, aż pieczarki odparują i zmniejszą swoją objętość o połowę. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Do garnka wlewamy dodatkowe 2 łyżki oliwy. 

4. Ziarenka kaszy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Mieszamy 2 minuty. Wlewamy wino i cały czas mieszając, odparowujemy. Teraz chochelka po chochelce dodajemy barszcz. Za każdym razem czekamy, aż kasza pochłonie cały płyn. Po dodaniu ostatniej chochelki, czekamy aż kasza wchłonie tylko połowę płynu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan, masło i pieczarki; dokładnie mieszamy. Wykładamy na półmisek, podajemy z pieczonymi burakami, odrobiną parmezanu i świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)



Wielki Post 2015

2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: