Poniżej znajdziecie kilka sposobów na pofarbowanie wielkanocnych jaj w sposób naturalny. Najjaśniejsze jajko jest niefarbowane - chciałam pokazać, mniej więcej w jakim kolorze jajek używałam. Oczywiście białe jajka chwycą kolor szybciej i będzie on intensywniejszy - nawet po 15 minutach - więc warto je sprawdzać od czasu do czasu :) Zapraszam do zabawy!
Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki z 5 cebul, surowe jajka
W garnku umieszczamy wodę, ocet i łupinki z cebul. Gotujemy 30 minut. Dodajemy jajka i gotujemy około 10-12 minut. Jajka wyławiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka różowe: 1 litr wody, 4 buraki, 4 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo
Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonych buraczków wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!)
Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo
Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonej kapusty wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor już po 15 minutach!)
Jajka fioletowe: kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, buraczki przygotowane jak na jajka różowe, jajka ugotowane na twardo
Jajka ugotowane na twardo wkładamy na godzinę do wody z buraczków, a następnie na 30 minut do wody z kapusty. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach wkładamy do wody z kapusty jedynie na 2-3 minuty!)
Jajka zielone: 1 litr wody, 3 czubate łyżki kurkumy, kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, jajka ugotowane na twardo
Do wody o temperaturze pokojowej wsypujemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Wkładamy jajka i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie jajka przekładamy do wody z kapusty na 5-10 minut. Wyławiamy i odkładamy do całkowitego wyschnięcia.
Białe jajka można dodatkowo farbować w samej kurkumie - otrzymają wówczas złoty kolor :)
Możecie również farbować jajka bez skorupek! Przepis na faszerowane jajka barwione w buraczkach znajdziecie TUTAJ!
Po więcej Wielkanocnych inspiracji zapraszam TUTAJ :)
najlepsze są naturalne barwniki! W tym roku ja także nimi pomaluję :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak poszło :)
Usuńładne,takie żywe kolory wyszły :)
OdpowiedzUsuńWyszłyby o wiele żywsze, gdybym użyła białych jajek, ale jak na złość nigdzie w okolicy nie mogłam ich dostać :(
UsuńŚwietne pomysły. Cebulę wykorzystuję od lat, ale reszta - zupełna nowość!
OdpowiedzUsuńjeszcze można zrobić w kolorze miodowym. wystarczy zrobić tak jak z cebulą czerwoną, ale zamiast obierek z czerwonej użyć ze zwykłej zwykłej :) i polecam odrobinkę natłuścić olejem przed włożeniem do koszyczka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł z natłuszczeniem, chętnie wypróbuję :) :)
UsuńFajne sposoby :) ciekawe czy u mnie w tym roku będzie czas na farbowanie.. Bo cebulą to zawsze, ale inne kolory mnie zaciekawiły :)
OdpowiedzUsuńPo zafarbowaniu jajek mozna delikatnie natłuscic masłem albo jakimś innym tluszczem to będą miały jeszcze bardziej intensywny kolor
OdpowiedzUsuńfajne pomysły, dodam jeszcze że fajny kolorek też mają jajka po łupinkach czewronej cebuli.
OdpowiedzUsuńświetne pomysły -też pokombinuję ,dziękuję
OdpowiedzUsuńA czy muszą być ugotowane i do tego jeszcze na twardo. Nikt u nas nie lubi zimnych i na twardo. Zawsze ozdabiałam surowe i gotowałam tuż przed śniadaniem. I czy ma to jakieś znaczenie dla skorupki jajka, że to jest ocet winny, a nie spirytusowy. Dla mojego portfela trochę ma.
OdpowiedzUsuńZ tego co udało mi się wyczytać, spokojnie można zastąpić ocet winny spirytusowym, dodałabym go jednak mniej. A co do drugiego pytania - surowe jajka z pewnością chwycą kolor, natomiast szczerze przyznam, że nie wiem czy nie zejdzie on podczas gotowania.
UsuńDo łupinek z cebuli nigdy nie dodaję octu i jajka są również zafarbowane. Próbowałam łupiny z czerwonej cebuli ale dla mnie nie było różnicy.
OdpowiedzUsuńZieleń można otrzymać bawiąc w świeżym żytku (nigdy nie sprawdzałam).
Pierwszy raz farbowałam w kapuście,kolor ładny,ale jajka niezjadliwe.One się ukisiły,śmierdzą jak zepsute :(
OdpowiedzUsuń