Bardzo kreatywny sposób zaserwowania wielkanocnych jajek :) Pomysł znalazłam na stronie 'Małe Kulinaria'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki:
4 jajka
2 duże buraki
1/2 szklanki octu winnego
1 litr wody
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Buraki obieramy, drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy ocet winny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Jajka gotujemy na twardo: wkładamy do garnka, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę. Doprowadzamy do wrzenia - od tego momentu gotujemy 8 minut. Po tym czasie delikatnie zlewamy gorącą wodę, wlewamy zimną. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Jajka obieramy ze skorupek, wkładamy do wystudzonej wody buraczanej. Odstawiamy na 30 minut. Wyciągamy i czekamy aż trochę przeschną.
4. Różowe jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Białka układamy na talerzu. Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z musztardą i majonezem; doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do przygotowanych białek, dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! :)
świetnie wyglądają,muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglądają, ale też smakują wyśmienicie, polecam :)
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńŚliczne:) Robiłam podobne tylko brązowe - same białka po przecięciu gotuje się ok 10 min w wywarze z herbaty - też pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, chętnie skorzystam :)
Usuń