wtorek, 31 marca 2015

Pieczona biała kiełbasa

Pyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia!


Składniki dla 3-4 osób:

600 g surowej białej kiełbasy
3 ząbki czosnku w łupinkach
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz

Do podania:

chrzan

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Białą kiełbasę nakłuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut. Wyciągamy i odsączamy.

2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, wykładamy kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, polewamy olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Wyciągamy, podajemy z pieczywem i chrzanem. Smacznego! :)



Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz:

  1. Kiedyś jadłam pieczoną białą kiełbasę i bardzo mi smakowała :) Pysznie ją zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: