wtorek, 31 marca 2015

Faszerowane jajka barwione burakami

Bardzo kreatywny sposób zaserwowania wielkanocnych jajek :) Pomysł znalazłam na stronie 'Małe Kulinaria'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

4 jajka
2 duże buraki
1/2 szklanki octu winnego
1 litr wody
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Buraki obieramy, drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy ocet winny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Jajka gotujemy na twardo: wkładamy do garnka, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę. Doprowadzamy do wrzenia - od tego momentu gotujemy 8 minut. Po tym czasie delikatnie zlewamy gorącą wodę, wlewamy zimną. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Jajka obieramy ze skorupek, wkładamy do wystudzonej wody buraczanej. Odstawiamy na 30 minut. Wyciągamy i czekamy aż trochę przeschną. 

4. Różowe jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Białka układamy na talerzu. Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z musztardą i majonezem; doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do przygotowanych białek, dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! :)



ALE JAJA!

6 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają,muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wyglądają, ale też smakują wyśmienicie, polecam :)

      Usuń
  2. Śliczne:) Robiłam podobne tylko brązowe - same białka po przecięciu gotuje się ok 10 min w wywarze z herbaty - też pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: