Składniki na spód:
185 g mąki pszennej
60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów)
2 żółtka ugotowane na twardo
1 żółtko surowe
70 g cukru pudru
szczypta soli
180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
skórka z 1/4 cytryny
Składniki na nadzienie:
kupna lub domowa masa kajmakowa
płatki migdałów
50 g gorzkiej czekolady
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 3 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt jajka. Z 1/4 ciasta formujemy krawędź. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia). Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub pałeczki do sushi (ja jej użyłam), tworzymy "łodygi" naszych bazi. Zanurzamy patyczek w czekoladzie i delikatnie przeciągamy po masie kajmakowej od dołu do góry. Z płatków migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ.
Uwielbiam kajmak, więc Twój mazurek bardzo mi się podoba ;) I ta dekoracja też jest śliczna ;) Nigdy nie jadłam jeszcze mazurka i chyba kiedyś muszę zrobić...
OdpowiedzUsuńDagmaro, super mazurek Ci wyszedł, a z kajmakiem to musiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Był cudowny!
Usuńprzepięknie udekorowany!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDzisiaj prubuje taki upiec ,bardzo zaciekawilo mnie polaczenie maki,zwyklej z orzechowa.Dana.
OdpowiedzUsuńojaaa, jest piękny. niby prosta dekoracja, a taka efektowna ;)
OdpowiedzUsuń