piątek, 27 marca 2015

Mazurek kajmakowy

Składniki na spód:

185 g mąki pszennej
60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów)
2 żółtka ugotowane na twardo
1 żółtko surowe
70 g cukru pudru
szczypta soli
180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
skórka z 1/4 cytryny

Składniki na nadzienie:

płatki migdałów
50 g gorzkiej czekolady

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 3 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt jajka. Z 1/4 ciasta formujemy krawędź. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia). Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub pałeczki do sushi (ja jej użyłam), tworzymy "łodygi" naszych bazi. Zanurzamy patyczek w czekoladzie i delikatnie przeciągamy po masie kajmakowej od dołu do góry.  Z płatków migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)

Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ.



Wielkanocne Wypieki

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam kajmak, więc Twój mazurek bardzo mi się podoba ;) I ta dekoracja też jest śliczna ;) Nigdy nie jadłam jeszcze mazurka i chyba kiedyś muszę zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dagmaro, super mazurek Ci wyszedł, a z kajmakiem to musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj prubuje taki upiec ,bardzo zaciekawilo mnie polaczenie maki,zwyklej z orzechowa.Dana.

    OdpowiedzUsuń
  4. ojaaa, jest piękny. niby prosta dekoracja, a taka efektowna ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: