sobota, 21 marca 2015

Czekoladowe ciastko XXL

Pyszne, chrupiące, mocno czekoladowe :) Idealne na prezent. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na 2 ciastka XXL:

4 łyżki masła w temp. pokojowej
4 łyżki białego cukru
4 łyżki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mąki
4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
50 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Masło i cukier umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie krótko miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sól i sodę. Przekładamy do cukrowej masy i dokładnie mieszamy. Wsypujemy większość posiekanej czekolady (ok. 2 łyżek zostawiamy do posypania wierzchu). I ponownie mieszamy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę dzielimy na dwie równe części i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z masy formujemy dwa giga-ciastka (o średnicy około 20 cm) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 14-15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)



2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: