Ta babka to chyba najsmaczniejszy deser jaki mi przyszło ostatnio jeść! Pyszne, nie za bardzo słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Całość w smaku przypomina trochę Cinnabons z dodatkiem czekolady :) Przepis znalazłam na stronie 'I love bake' i wbrew zaleceniom, pokroiłam je jeszcze na ciepło ;) Zapraszam do pieczenia!
Składniki na ciasto drożdżowe:
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru brązowego
3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko, w temp. pokojowej
1 żółtko, w temp. pokojowej
110 g miękkiej margaryny
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
200 g czekolady (użyłam mlecznej), drobno posiekanej
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miękkiej margaryny
Składniki na kruszonkę:
1/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżki miękkiej margaryny
Dodatkowo:
1 białko
CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
CZAS WYRASTANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Do ciepłego mleka wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2. W misce łączymy wyrośnięte drożdże z resztą mąki i cukru, dodajemy jajka i sól. Zagniatamy chwilę, dodajemy margarynę i zagniatamy 10 minut, aż ciasto będzie zwarte i jednolite. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 70 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na placek o wymiarach około 40-45 cm. Teraz używamy składników na nadzienie: ciasto smarujemy 3 łyżkami margaryny, pozostawiając 1 wolny cm z każdej strony. Margarynę posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem, a to z kolei posiekaną czekoladą. Wolne miejsce smarujemy odłożonym białkiem.
4. Ciasto zwijamy w rulon, składamy na pół i oba końce zawijamy ze sobą na 2-4 razy (mi się udało jedynie 2). Wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy palcami, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 50 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i trzymamy jeszcze przez 10 minut.
6. Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 30 minut, a następnie wyciągamy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (ja nie posłuchałam ;) ) Smacznego!
Wygląda cudnie i tak bogato ;) Może zrobię taką na Wielkanoc zamiast jogurtowej, wygląda znacznie efektowniej :):)
OdpowiedzUsuńO Chryste! To musi być cudowne ! :)
OdpowiedzUsuńNajcudniejsze na świecie drożdżowe. Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńa można użyć drożdży instant?
OdpowiedzUsuńmożna ale trzeba pamiętać że 7 g drożdży instant to około 20-25 drożdży świeżych czyli w tym przypadku dajemy maks 7g :)
Usuńjak mam rozumieć: "oba końce zawijamy ze sobą na 2-4 razy"
OdpowiedzUsuńPozdrawiam