sobota, 21 marca 2015

Pierożki drożdżowe z soczewicą

Puchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony 'Kuchnia Tradycyjna', wprowadziłam jednak kilka zmian. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na 18-20 pierożków:

4 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny (300 g)
1 jajko
2 żółtka
200 g drożdży 
szczypta soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mleka

Składniki na farsz:

2 cebule, drobno posiekane
200 g pieczarek, drobno posiekanych
½ kg soczewicy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz do smaku
sól do smaku
1 łyżka masła

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W szklance umieszczamy 2 łyżki ciepłego (NIE gorącego) mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Tak przygotowane drożdże przekładamy do miski z mąką, dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy przez 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Soczewicę przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu (wcześniej należy ją przepłukać pod bieżącą wodą). Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane pieczarki i smażymy, aż cała woda odparuje. Dodajemy łyżkę masła, wrzucamy cebulkę i smażymy aż cebula będzie miękka (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowaną i odcedzoną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Blendujemy niezbyt dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Ciasto przekładamy na blat mocno posypany mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 mm. Przy pomocy kubka wycinamy kółka. Na środek każdego kółka wykładamy ok. 1 łyżkę farszu; zagniatamy bardzo mocno krawędzie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Pierożki pieczemy 20-25 minut, aż będą mocno rumiane. Gotowe! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: