sobota, 21 lutego 2015

Tarta z kremem z pomarańczy, ricotty i mascarpone

Pyszna, kremowa, lekko kwaskowata tarta na kruchym spodzie z karmelizowanymi pomarańczami, sokiem z pomarańczy, serem ricotta i mascarpone <3 Z wymienionych składników przygotujecie tartę o spodzie 24 cm. Przepis pochodzi ze styczniowego magazynu 'KUCHNIA' i zawiera niewielkie zmiany :) Zapraszam do pieczenia! (zdjęcia niestety są robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość ;) )


Składniki na spód (forma 24 cm):

250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru trzcinowego
szczypta soli
125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
1 żółtko, prosto z lodówki
2-3 łyżki lodowatej wody

Składniki na karmelizowane pomarańcze:

1 duża pomarańcza, pokrojona w cienkie plastry
150 g cukru pudru
160 ml wody

Składniki na nadzienie:

250 g ricotty
250 g mascarpone
sok z 2 pomarańczy
skórka z 2 pomarańczy
100 g cukru pudru
3 jajka

Dodatkowo:

300 ml śmietanki 30%, schłodzonej
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru


CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI


1. Zaczynamy od kruchego ciasta: wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy przy pomocy ostrego noża, dodatkowo siekając masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Teraz karmelizujemy pomarańcze - Na szeroką patelnię wsypujemy cukier puder, zalewamy wodą i podgrzewamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 7 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Układamy plastry pomarańczy i gotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ryżem, grochem lub specjalnymi kulkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, pieczemy 8 minut, a następnie zdejmujemy papier do pieczenia i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy do lekkiego przestygnięcia.

4. Wszystkie składniki na nadzienie miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy na kruchy spód i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

5. Gdy tarta jest już zimna, ubijamy śmietankę ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Wykładamy na tartę, dekorujemy karmelizowanymi pomarańczami. Smacznego! :)


2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: