Pyszne, wypchane po brzegi kawałkami jabłek smażone w głębokim oleju ciastka z ciasta francuskiego <3
Ciasteczka, które dzisiaj prezentuję, smakują prawie tak samo, jak słynne na całym świecie Apple Pies z McDonald's. Oczywiście smak jabłek jest mniej przetworzony i 'żelowy' :) Przepis znalazłam na stronie Popsugar. Zapraszam do smażenia!
Składniki na 4 ciastka:
opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka słodko-kwaśne
1 słodkie jabłko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
olej do smażenia
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, wsypujemy wszystkie przyprawy i cukier, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy jabłka i gotujemy ok 10 minut, często mieszając, aż całkiem zmiękną. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Z ciasta francuskiego wycinamy 8 prostokątów o wymiarach 5x10 cm. Na 4 prostokąty wykładamy nadzienie z jabłek, przykrywamy pozostałymi i łączymy krawędzie dociskając widelcem.
3. W garnku rozgrzewamy olej. Żeby sprawdzić, czy jest już porządnie rozgrzany, wrzucamy kawałek ciasta. Powinien zacząć się smażyć od razu. Ciastka smażymy pojedynczo, 1 minutę z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe. Smacznego! :)
PÓŁ GODZINY TO TE JABŁKA STYGNĄ. . .
OdpowiedzUsuń