wtorek, 6 stycznia 2015

Sernik tradycyjny z kandyzowaną skórką pomarańczy

Pyszny, a zarazem prosty w wykonaniu. Jeden z niewielu serników, które można jeść jeszcze na ciepło - mniam! Do przygotowania użyłam domowej roboty kandyzowanej skórki pomarańczy. Przepis na sernik znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na klasyczny sernik:
1 kg twarogu z wiaderka
200 g masła
150 g cukru
4 duże jajka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub rumowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczamy masło i cukier - miksujemy na puszystą masę. Wbijamy jajka, dodajemy aromat, a następnie dodajemy stopniowo twaróg. Wsypujemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy bakalie i mieszamy.

2. Formę do pieczenia 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używacie silikonowej formy, wtedy pomijamy) lub smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy serową masę. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach. Zajadamy gdy ostygnie (o ile się powstrzymacie ;)) Smacznego! :)


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A moze byc folia aluminiowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast papieru do pieczenia? Może być :)

      Usuń
    2. Ja wcale nie używam papieru do pieczenia. Zamiast tego smaruję spód i boki masłem i posypuję kaszą manną. Sernik podaję na spodzie formy, w której się piekł

      Usuń
  3. Mmm, ze skórką kandyzowaną musiał być wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: