poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kandyzowana skórka pomarańczy

Podczas Świąt jednym z topowych owoców była pomarańcza. Jak widać w gazetach i na blogach kulinarnych, ten trend w dalszym ciągu się utrzymuje :) Nic dziwnego - pomarańcze są słodkie, pyszne, zawierają dużo witaminy C, B i potasu, działają korzystnie na nasz układ trawienny i tak naprawdę powinniśmy je jeść lub spożywać w formie soku przez cały rok. Jednak mała uwaga dla dbających o linię - pomarańcze są dosyć kaloryczne. Średniej wielkości pomarańcza zawiera około 70 kcal, a jedna szklanka świeżo wyciskanego soku - 115 kcal.

Pomarańcze świetnie sprawdzają się również jako dodatek do ciast. Poniżej przedstawiam przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy, której możecie użyć np. do klasycznego sernika. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.


Składniki na jeden mały słoiczek:
3 pomarańcze
1 szklanka cukru
1/8 szklanki wody

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy z nich sok, który sobie popijamy w trakcie dalszych przygotowań, lub na ćwiartki i wycinamy miąższ. Skórki dokładnie wyparzamy i wykrawamy białą część, którą wyrzucamy.

2. Skórki kroimy w paski, a następnie w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3 minuty. Przecedzamy i czynność powtarzamy.

3. W garnku umieszczamy cukier i wodę, mieszamy, dodajemy skórkę i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 45 minut. Nie polecam próbowania w trakcie gotowania, ponieważ cukier potrafi rozgrzać się nawet do 200 stopni!

4. Jeżeli będziemy używać skórki od razu, przecedzamy ją przez metalowe sitko i zostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli nie, przekładamy ją wraz z syropem do słoiczka i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.

Uwagi: Może się zdarzyć, że cukier się skrystalizuje w słoiczku. Należy wówczas przed użyciem wlać do słoiczka odrobinę wrzątku, zamieszać i przecedzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: