wtorek, 6 stycznia 2015

Pierogi z twarogiem na słodko

Przepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny raz :) Przepis znalazłam na stronie Przepisy Aleksandry. Zapraszam do gotowania!


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 2/3 szklanki gorącej wody (lub więcej w razie potrzeby)

Składniki na nadzienie:
500 g twarogu z wiaderka
1 żółtko
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
1 saszetka cukru wanilinowego

Do podania:
gęsta śmietana
cukier puder

CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczniemy od ciasta. Na blat wysypujemy kupkę mąki, robimy po środku dziurkę, wsypujemy sól i wlewamy łyżkę oleju. Zaczynamy ugniatać ciasto. Stopniowo dodajemy cienkim strumykiem wodę, uważając, aby się nie poparzyć. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody niż w przepisie - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy kulkę i przykrywamy ciepłym talerzem (ja swój podgrzałam w mikrofali) i odstawiamy na 15 minut.

2. W czasie, gdy nasze ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok.

3. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Bierzemy jedną z nich, resztę przykrywamy folią spożywczą, żeby nie wyschło. Rozwałkujemy cienko i przy pomocy szklanki wycinamy kółka (ok. 10 kółek z jednego kawałka ciasta). Na każde kółko wykładamy 1 czubatą łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklejamy krawędzie. Można się wspomóc widelcem :)

4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładamy na talerze.

5. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na pierogi. Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. A czy twaróg z wiaderka mogę zastąpić twarogiem półtłustym lub tłustym w kostce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, dzięki temu masa będzie bardziej zwarta i łatwiej będzie się nakładać na ciasto :)

      Usuń
    2. Myślę że tak, dzięki temu masa będzie bardziej zwarta i łatwiej będzie się nakładać na ciasto :)

      Usuń
  2. ciasto bardzo fajne ale masa z wiaderka nie wychodzi, pomimo, że mialam bardzo dobry z wielunia. Jest za bardzo mazista i smakują jak kupne. Musiałąm kostke twarogu zyklego rozgnieść widelcem dodac zoltko, cukier i dopiero wszyscy stwiedzili, że są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: