Składniki (ok. 2 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
1 średnia cebula
1 mały ząbek czosnku
1/2 l wywaru warzywnego
1 żółtko (opcjonalnie)
jogurt naturalny
ser Brie lub Lazur
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki oliwy
1. Od szparagów odcinamy zdrewniałe dolne końcówki i wyrzucamy. Odkrawamy główki i odkładamy na bok. Szparagi obieramy.
2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, żeby się zeszkliła. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy bulion i wrzucamy obrane szparagi. Dusimy około 15 minut.
3. W między czasie blanszujemy główki szparagów - około 5 minut, następnie przelewamy je zimną wodą. Odstawiamy na bok.
4. Miksujemy dokładnie zawartość rondelka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (ja dodałam również łyżeczkę ksylitolu, ponieważ jak dla mnie krem był za mało słodki) i wrzucamy główki szparagów. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając.
6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy również dodać "makaron" z marchewki (cienkie paseczki surowej marchewki, które otrzymujemy przy pomocy obieraczki).
Zupa wspaniała, warto dodać młodą marchewkę startą na tarce.
OdpowiedzUsuńPOLECAM :-)