Pyszne, bezglutenowe i bez laktozowe naleśniki z musem truskawkowym i bananami, odpowiednie dla diety FODMAP. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 2 porcje (2 naleśniki):
50 g mąki ryżowej
1 jajko
125 ml mleka roślinnego (np sojowego)
1 łyżeczka oleju + trochę do wysmarowania patelni
szczypta soli
Składniki na mus z truskawek:
6 truskawek, pokrojonych w ćwiartki
2 łyżeczki cukru
3 łyżki wody
Dodatkowo:
1banan, pokrojony w plastry
3 truskawki, pokrojone w plastry
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misce mieszamy wszystkie składniki na naleśniki, odstawiamy na 5 minut. Patelnię smarujemy odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego i porządnie rozgrzewamy. Chochelką nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśnik z obu stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz i odstawiamy, czynność powtarzamy z resztą ciasta.
2. W małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na mus, podgrzewamy, często mieszając i rozdrabniając widelcem, aż truskawki rozpadną się, a cukier rozpuści.
3.Naleśnik smarujemy połową musu, wykładamy połowę banana i truskawek, składamy na 4. Czynność powtarzamy z drugim naleśnikiem. Smacznego! :)
Aby przejść do przepisów LOW FODMAP kliknij TUTAJ
Aby przejść do przepisów LOW FODMAP kliknij TUTAJ
Biorę, uwielbiam naleśniki :)
OdpowiedzUsuńMożna dodać wode zamiast mleka?
OdpowiedzUsuńmożna spróbować na wodzie gazowanej zamiast mleka:)
UsuńA jaka jest kaloryczność tego naleśnika Tak +- bo pyszne są i jadła bym je na okrągło :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuń