Pyszny i baardzo sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na zupę:
4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę
2 cebule, drobno posiekane
1 łyżka oliwy
1 łyżka koncentratu
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki)
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
Składniki na pulpeciki:
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
1 łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo:
małe kulki mozzarelli do podania
śmietana 18% (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i
czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3
minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.
2. W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza
bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na "jeden kęs" - mi wyszło 28.
Smażymy na oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na
bok.
3. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem.
4. Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego! :)
Warto zrobić krem latem z polskich pysznych pomidorów. Użyłam kilku odmian co dało cudowny smak. Świetny przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń