czwartek, 23 marca 2017

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Pyszne, mięciutkie ciasteczka bakaliowe nasączone winiakiem. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia 12/2016". Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

500 g rodzynek
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
120 g płatków migdałów
50 g posiekanych suszonych daktyli
200 ml winiaku
250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
300 g mąki pszennej tortowej
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Rodzynki, skórkę pomarańczową, migdały i daktyle dzień wcześniej zalewamy winiakiem i odstawiamy na noc.

2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy na gładką masę. Wbijamy kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Dodajemy nasączone bakalie, mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, ziele i gałkę muszkatołową. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Porcje ciasta kładziemy przy pomocy łyżki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: